Skip to Content

5 gyakori hiba, amely elkerülendő mosás során

Közeli kép egy mosógépről, amely különböző színű ruhákkal van tele
 • Fresh Control

  Élvezze az intenzív frissességet egész nap a szagsemlegesítő technológiával rendelkező Silan öblítőnek köszönhetően.

Azt gondolhatja, hogy már pontosan tudja milyen a hatékony mosási rutin, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lehet javítani rajta. Ismerje meg mi az öt leggyakrabban elkövetett hiba, ami visszafogja mosása hatékonyságát:

1. hiba: Túl sok a jóból

Egy mosógép, amelyből hab folyik ki

Tagadhatatlan, hogy a textilápolási termékek használata a legjobb módja annak, hogy visszaállítsuk egy halom szennyes ruha szépségét, eleganciáját és megjelenését. A túlzott használat azonban rossz eredményhez vezethet. A túl sok mosószer nem tud távozni a mosási ciklus során, így az anyag merev és kellemetlen hatást fog kelteni. Ugyanez igaz az öblítőre, ami a szálakhoz tapadhat látványos foltokat eredményezve. Szerencsére van egy egyszerű megoldás: a mérsékelt használat. Éppen ezért mindig kövesse a termékek hátoldalán található használati és adagolási útmutatót.

2. hiba: Öblítő vs. mosószer

Az öblítő megegyezik a mosószerrel? Egyáltalán nem. A legkevésbé sem. Annak ellenére, hogy gyakran összetévesztik őket, a két termék teljesen más célt szolgál. A mosószer a foltokra és a szövetek tisztítására összpontosít  a szálak mélyén lévő szennyeződések eltávolításával. Ezzel szemben az öblítő a végső öblítési fázis során játszik fontos szerepet azáltal, hogy elmossa a mosószert, kiegyenlíti a sztatikus tapadást és lágyítja az anyagot, mindemellett megvédi a textíliát a használat okozta károktól, csökkenti annak fakulását és friss illatot kölcsönöz neki. Tehát öblítővel nem lehet foltokat eltávolítani, és a mosószer sem alkalmas a textíliák lágyítására.

3. hiba: A címkék figyelmen kívül hagyása

Közeli kép egy mosási útmutatóról

Nézzünk csak meg közelebbről egy ruhaneműt! Mindegyik belsejében található egy kis címke, amely a mosási utasításokat tartalmazza. Ezek a kis bölcsességek segítenek abban, miként gondoskodjunk az adott ruhadarabról ügyelve a megfelelő hőmérsékletre és a helyes szárítási módra. Azonban ezeket az útmutatókat  túl gyakran  figyelmen kívül hagyják, ami könnyen a kedvenc farmer vagy korábban fehér ing kárára válhat. Ha el szeretné kerülni az összemosást és sok más problémát, szánjon egy percet az útmutatókra.

4. hiba: Össze-vissza keverés

Bizonyára tudja, hogy mosás előtt szín szerint szét kell válogatni az anyagokat. Azt viszont tudta, hogy mindezt a szöszölődési szint szerint is meg kellene tenni? Pedig így van. Néhány anyag, mint például a pamut, a frottír, a szőnyeg és a zsenília, híres a villámgyors szöszölődésről. Ezzel szemben mások, mint például a lenvászon, a szintetikus szálak, a kötött szövetek és a kordbársony vonzzák ezeket. Képzeljük csak el, ha egy szöszölőt és egy vonzót összepárosítunk, akkor nem sok jóra számíthatunk. Ha szeretné a szöszt kordában tartani, különítse el őket és használjon öblítőt – csökkent a szálak terhelésén, így a szösz egyszerűbben kimoshatóvá válik.

5. hiba: Sötét anyag
Egy sötét ruhadarabokkal teli kosár

Lehet hogy keménynek tűnnek, de ne feltételezze azt, hogy a sötét színű anyagok állják a sarat. Az igazság az, hogy a legérzékenyebbek között vannak. A túl magas hőmérséklet vagy sok mozgás rossz hatással lehet a szálak felületére, amely fakuláshoz és bolyhos kinézethet vezethet. Mit tehet ellene? A sötét színű ruháit kifordítva mossa, valamint gyengéd, hideg mosási ciklust használjon és ne felejtse el az öblítőt sem. Az öblítő ellazítja a szálakat és megvédi őket a használat okozta károktól,valamint segít az eredeti szín megőrzésében. Végül felejtse el a centrifugát és a sötét ruhákat olyan helyre teregesse, ahol nem éri őket közvetlen napfény.

Kapcsolódó cikkek
 • 3 gyakori öblítő probléma megoldása

  Azonnal kiereszti a mosógép az öblítőt? Vagy nem kerül kieresztésre egyáltalán? Talán eldugult a fiók? Szerencsére a legtöbb mosógépes probléma könnyen megoldható, hála az egyszerű útmutatónknak.

 • Modern rejtélyek: az öblítő szimbóluma

  Hunyja be a szemét és mutasson az öblítő szimbólumára. Nem sikerült? Nincs egyedül. Azonban, ha tökéletes mosást szeretne minden alkalommal, olvassa el a mosógépre vonatkozó útmutatónkat… out our guide to your washing machine…

 • Az öblítő használata a puhaság eléréséhez

  A profi mosás puha és lágy érzetére, szép és ápolt megjelenésre, valamint finom illatára vágyik? Az öblítő használatának megismerése már fél siker! Fedezze fel, hogyan emelheti magasabb szintre a mosást és el sem tudja majd képzelni életet a frissen mosott anyagok nélkül.