Skip to Content

Modern rejtélyek: az öblítő szimbóluma

Egy mosógép szennyeskosárral a tetején
 • Friss illatok

  Élvezze az új Silan frissen mosott ruhák illatélményét akár 24 órán keresztül és 7 napon át.

Felejtse el a fölösleges köröket. Ismeri a szimbólumokat a mosógépen? Tudja, hova kell önteni az öblítőt? Ha nem, megeshet, hogy mindeddig nem a legmegfelelőbb módon mosott. Nincs egyedül. Percenként történnek borzalmas mosási „balesetek” a rossz helyre öntött mosási termékek miatt.

Aggodalomra semmi ok, azért vagyunk, hogy megoldjuk a rejtélyt és bemutassuk a megfelelő mosási rutint az öblítő szimbólumok átfogó útmutatójával – hol található, mire való és miért olyan fontos. Készen áll?

Egy, kettő, virág: a megfelelő út

Az öblítő helye a mosógép fiókjában

Habár a kinézet változhat, a legtöbb modern mosógép három alapvető rekesszel rendelkezik, amelyek szabványos szimbólumokkal vannak ellátva:

 • I – Az előmosás, ahová különleges keményítő vagy előmosó termékek tartoznak. Amennyiben a mosási beállítás két vagy több ciklussal rendelkezik, külön hely van kialakítva a további mosószereknek.
 • II – A fő mosás, ahová a mosószer kerül. Bármely beállítás, amely nem tartalmaz előmosást vagy második ciklust, kizárólag ennek a rekesznek a tartalmát fogja használni.
 • Egy hatszirmú virág – Az öblítő, aminek a varázslatos illatokat köszönhetjük.

Természetesen az öblítő rekeszének helye függ az adott mosógép típusától. Általános jótanács:

 • Felső töltésű gépek: a legtöbb esetben a keverő közepénél található az öblítő helye (a dob közepén található oszlopnál). Előfordulhat, hogy a régebbi modellek nem rendelkeznek rekeszekkel, így közvetlenül a dobba kell önteni az öblítőt (az öblítés ciklusban kerüljön erre sor).
 • Elölről tölthető gépek: általában egy fiókkal rendelkeznek, amely a berendezés tetején található. Ez a fiók gyakran három további részre van osztva: előmosás, fő mosás és öblítő. Keresse a hatszirmú virágot szimbólumot az öblítőrekesz megtalálásához.

Tényleg ennyire számít?

Egy szennyeskosár puha fehér törölközőkkel

Ha a dolgok egészét nézzük, a ruhák, a víz és a különböző termékek így is, úgy is összekeverednek, miért válasszuk el ezeket? Szükséges ez egyáltalán? A válasz egy határozott „igen”. Ellenkező esetben hátráltatja a mosást, tökre teheti a ruháit vagy – a legtöbb esetben – mindkettőre sor kerül. Ennek oka az eltérő cél és időzítés.

Az előmosó termékek és mosószerek célja a ruha megtisztítása. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb esetben a mosógép ezeket már kiereszti, mihelyst megtelik vízzel. Ettől kezdve a termékek azon dolgoznak, hogy eltávolítsák a koszt, mocskot és foltokat a ruhákról és szövetekről. Amint a mosási ciklus véget ér, eljön az öblítő ideje. Ekkor az öblítő az elektromos töltés kiegyenlítésén, az anyag lágyításán és a megfelelő illat előidézésén dolgozik.

Ha véletlenül felcseréli a termékeket és rossz helyre öntené ezeket – például az öblítőt a fő mosási rekeszbe és a mosószert az öblítő helyére – a folyamat teljesen máshogy festene. Először is, az öblítő a mosási ciklusban kerülne kiürítésre. Mivel célja nem a mosás, a foltokat nem távolítja el, hanem befedi ezeket. A koszos (és csodás illatú) ruhákat ezt követően mosószerrel öblíti ki a gép, amely mélyen a szálakba hatol. Végül a ruhák megszáradnak, és a mosószer végett kemény, kényelmetlen és sok esetben viszkető érzést keltenek.

Kapcsolódó cikkek
 • 5 gyakori hiba, amely elkerülendő mosás során

  Azt gondolhatja, hogy már pontosan tudja milyen a hatékony mosási rutin, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lehet javítani rajta. Olvasson tovább, ha készen áll, hogy új szintre emelje mosási szokásait…

 • 3 gyakori öblítő probléma megoldása

  Azonnal kiereszti a mosógép az öblítőt? Vagy nem kerül kieresztésre egyáltalán? Talán eldugult a fiók? Szerencsére a legtöbb mosógépes probléma könnyen megoldható, hála az egyszerű útmutatónknak.

 • Az öblítő használata a puhaság eléréséhez

  A profi mosás puha és lágy érzetére, szép és ápolt megjelenésre, valamint finom illatára vágyik? Az öblítő használatának megismerése már fél siker! Fedezze fel, hogyan emelheti magasabb szintre a mosást és el sem tudja majd képzelni életet a frissen mosott anyagok nélkül.