Silan Silan Suprême

GYIK

Milyen előnyöket kínál a Silan?

A ruhák védelme és puhasága

A gyakori mosás következtében a pamutból, illetve természetes vagy szintetikus anyagból készült ruhák veszíthetnek puhaságukból. A Silan öblítőkkel kezelt ruhák puha kellemes érzését nyújtanak a bőrön!

Megakadályozza az elektrosztatikus feltöltődést

A szárítógépben szárított szintetikus anyagokra jellemző az elektrosztatikus feltöltődés. A feltöltődött anyag mágnesként vonzza a szennyeződést. A Silan öblítő megakadályozza az elektrosztatikus feltöltődést a gépben történő szárítás során, és ezzel a ruhák későbbi fokozott szennyeződését. A szintetikus anyagból készült textíliák hosszabb ideig maradnak tiszták.

Könnyebb vasalás

A vasalás jóval könnyebb, köszönhetően annak, hogy az öblítő elősimítja a szálakat. Kevésbé gyűrött ruhák, enyhébb gyűrődések. Sok ruha egyáltalán nem igényel vasalást.

Gyorsabb száradás

Emellett a ruhák gyorsabban is száradnak: ha Silan öblítőt használ az utolsó öblítési ciklusban, a ruhákból több nedvesség távozik a centrifugálási szakaszban. Az anyagok kevésbé maradnak nedvesek, és gyorsabban száradnak.

Milyen összetevőkből áll az öblítő?

Öblítőnk biológiailag lebomló, kationos felületaktív anyagokat (azaz kvaterner észtervegyületeket) tartalmaz, amelyek puhává varázsolják a ruhákat, emellett illatanyagokat, melyeknek köszönhetően a ruhák kellemes illata hosszabb ideig tart, illetve színezőanyagokat. Biztonsági okokból a gyümölcs illatú termékekhez keserű anyagokat adunk, amivel elkerülhető, hogy a gyermekek megigyák a folyadékot.

Igaz az, hogy mosáskor öblítő használatánál nehezebben száradnak a ruhák?

Ha túl kevés öblítőt használ, a Silan öblítőkkel nem érhető el az optimális eredmény. Ha túl sok öblítőt használ  főként frottíranyagok esetén , csökkenhet a textíliák nedvszívó képessége. Ezért javasoljuk, hogy minden mosáskor az előírt mennyiséget használja.

Mi történik, ha túl sok vagy túl kevés Silan terméket használok?

Túl kevés öblítő használatakor nem érvényesülnek maradéktalanul a Silan öblítők pozitív tulajdonságai. Túl sok öblítő használatakor  főként törölközők esetén  csökkenhet a textíliák nedvszívó képessége. Ezért javasoljuk, hogy minden mosáskor az ajánlott mennyiséget használja.

Minden anyagtípus esetén beleértve az olyan légáteresztő anyagokat, mint a Gore-Tex használható öblítő?

Nem használható öblítő a légáteresztő membránnal készült anyagokhoz (Gore-Tex, SympaTex), illetve a mikroszálas funkcionális textíliákhoz. Az öblítőszer befolyásolhatja a membrán hatékonyságát. Ha véletlenül mégis használ öblítőt a membránnal készült anyag mosásakor, ne aggódjon: a következő, öblítő nélküli mosással visszaállítható az anyag funkcionalitása.

Vannak olyan anyagok, amelyekhez nem használható öblítőszer?

Nem használható öblítő a légáteresztő membránnal készült anyagokhoz (Gore-Tex, SympaTex), illetve a mikroszálas funkcionális textíliákhoz. Az öblítőszer befolyásolhatja a membrán hatékonyságát.

Károsak-e az öblítőszerek a környezetre?

Az 1990-es évek elejéig a disztearil-dimetil-ammónium-klorid (DSDMAC) kationos felületaktív anyagot használták az öblítők gyártásához. Mivel a DSDMAC biológiailag nehezen lebomló anyag, kutatni kezdték a megfelelő helyettesítő anyagokat. A megoldást a kvaterner észtervegyületek (EQ) jelentették. A Silan öblítők immár hosszú évek óta olyan felületaktív anyagok felhasználásával készülnek, amelyek biológiailag gyorsan, egyszerűen, és ami a legfontosabb, teljes mértékben lebonthatók.

Ökológiai szempontból kedvezőbb, ha nem használunk Silan termékeket?

Ha Silan öblítőt használ az utolsó öblítési ciklusban, a ruhákból több nedvesség távozik a centrifugálási szakaszban. Az anyagok kevésbé maradnak nedvesek. Ez azt jelenti, hogy jelentősen csökkenthető a szárítógépben történő szárítás ideje, így pedig energia takarítható meg.
Emellett a Silan öblítő könnyíti a vasalást, mivel az öblítő által kezelt ruhák simábbak lesznek a szárítás után. Így a vasalási idő jelentősen csökkenthető, amivel ugyancsak energia takarítható meg.
A Silan használatával energiát takaríthat meg. Mivel a Silan biológiailag lebomló összetevőkből áll (lásd fent a „Károsak-e az öblítők a környezetre?” részt), a 90-es évek elején kapott kritikák, miszerint a szerek károsítják a környezetet, ma már nem helytállóak.

Használhatok öblítőszert a ruhákhoz, ha nagyon érzékeny a bőröm?

A legújabb tanulmányok szerint a Silan termékek használhatók érzékeny bőrre is. A Silan öblítőszerekben lévő aktív összetevők simítják az anyagszálakat, amelyek így puhábbak lesznek. Érzékeny bőr esetén ez egyértelműen előnyös, hiszen a puha textíliáknál lényegesen kisebb a bőrirritáció. Sok esetben a bőr állapota összességében javul az öblítők használatának köszönhetően.
Érzékeny bőr esetén javasoljuk a Silan Sensitive használatát, amely különösen gyengéd a bőrhöz.

Milyen előnyökkel jár az érzékeny bőrűeknek készült termékek használata?

Általánosságban az öblítők ápolják, valamint simává és puhává teszik a ruhákat. Ez egyértelműen jót tesz az érzékeny bőrnek. Ha további védelmet kíván bőrének, javasoljuk a Silan Sensitive használatát. Ez a termék olyan összetevőket tartalmaz, amelyek kifejezetten gyengédek a bőrhöz, és akár nagyon érzékeny bőrre is használhatók, így csecsemőknél is. A termék alkalmasságát érzékeny vagy allergiás bőrhöz, illetve a kisgyermekek bőréhez bőrgyógyászati vizsgálatok igazolják.

Használhatok öblítőszert a gyermekem ruháinak mosásához?

Általánosságban az öblítők ápolják, valamint simává és puhává teszik a ruhákat. Érzékeny bőr esetén ez egyértelmű előny, hiszen a puha textíliáknál lényegesen kisebb a bőrirritáció.
A gyermekek nagyon érzékeny bőre esetén javasoljuk a Silan Sensitive használatát. Ez a termék olyan összetevőket tartalmaz, amelyek kifejezetten gyengédek a bőrhöz.